Лични финанси

Планираш инвестиция в недвижим имот? Виж най-добрите стратегии

Публикувано на 27 август 2024 от Небие Бекир

Планираш инвестиция в недвижим имот? Виж най-добрите стратегии

Вложението в недвижими имоти безспорно е най-предпочитания метод за инвестиране в България. Някои хора правят своите първи стъпки в света на инвестициите именно чрез покупка на имот.

През последните няколко години интересът нараства значително поради постоянно покачващите се пазарни цени на имотите и изгодните условия, които банките предлагат за ипотечни кредити. Важно е да изберете подходящата за вас стратегия, за да се спрете на правилната инвестиция, която да отговаря на вашите финансови цели и рисков профил. В тази статия ще разгледаме основни стратегии за инвестиране в недвижими имоти и как може да се генерира доход чрез тях.

Дългосрочно отдаване на имот под наем

Покупка, която е с цел дългосрочно отдаване под наем, е най-често срещаната практика у нас, когато става дума за инвестиция в недвижими имоти. Ако и вие имате такива цели, тогава наблегнете на търсене на имот с добра локация и квартала, в който ще е разположен, да е с добра инфраструктура.

За да сведете риска от инвестицията до минимум,  изключително важно е да съобразите месечния наем на инвестиционното жилище да покрива вноската по кредита. От голямо значение са разходите за обзавеждане, особено ако планирате да отдавате жилищния имот под наем.

С течение на времето стойността на имота се покачва, което води до възможност за продажба при по-висока цена. При покупката на имот с такава цел възвращаемостта се покачва с напредването на времето, затова можем да заключим, че това е дългосрочна инвестиция.

Отдаване на имот за краткосрочен наем

Друга стратегия, която е много популярна през  последните години е ваканционното отдаване под наем. Тази стратегия има потенциал да генерира по-висок доход от наеми отколкото традиционните дългосрочни такива, имайки предвид, че цените за нощувки често са по-високи и е възможно имотът да се отдава под наем през цялата година.

Важна подробност, която трябва да се проучи внимателно преди такава инвестиция, е „Закона за етажна собственост“.  В някои случаи е необходимо съседите от входа на сградата да дадат своето съгласие, за да може да отдавате имота за нощувки.

За да бъде успешна тази инвестиция, има няколко неща, на които трябва да наблегнете: имотът да се намира на добра локация, най-добре в центъра на града, с добре развит туризъм.

Освежаване и препродажба

Като краткосрочна инвестиция можем да посочим инвестирането в недвижими имоти, при която закупувате имот, който има нужда от ремонт или освежаване. Идеята е, като направите нужните промени, да го продадете на по-висока цена с цел печалба. Целта е да се сведе до минимум периодът на задържане и да се увеличи максимално възвръщаемостта на инвестицията. За да има успех тази стратегия, е нужно добро планиране, бързо и качествено изпълнение на ремонтите, познаване пазарите на недвижими имоти и на строителни материали. Тази стратегия е по-рискова от останалите, тъй като изисква значителна първоначална инвестиция и винаги съществува възможност за неочаквани разходи или спад в пазара, който да може да намали стойността при препродажба.

Стратегията тук е да намерите имот, който е в лошо състояние и на ниска цена, на добра локация. Като го ремонтирате му добавяте стойност и може да го продадете с допълнителна печалба. Този ремонт може да се осъществи с кредит за ремонт от ПБ Лични финанси. Срокът на изплащане до 96 месеца и фиксиран годишен лихвен процент ще ти помогнат при правилното планиране на ремонтните дейности. Ремонтът може да е всякакъв - частичен или цялостен – саниране, нова дограма, преустройство или освежаване на жилището, терасата или градината. При такъв вид инвестиция в недвижим имот, може да има голям риск и повече ангажименти, свързани с ремонта и други непредвидени ситуации, но за сметка на това възможностите за печалба са доста големи.

Търговски недвижими имоти

Инвестирането в търговски обекти включва придобиване и управление на имот за бизнес цели, например офис сгради, промишлени площи или търговски центрове. Тази стратегия е обвързана с по-дълги срокове и по-високи наеми в сравнение с жилищните имоти, следователно тя изисква по-висока първоначална инвестиция, добро изпълнение на ремонтите и по-подробен анализ на динамиката на пазара на търговски недвижими имоти в различните региони и градове. Търсете региони с висока икономическа активност, добра инфраструктура и потенциал за бъдещ растеж. Търговските центрове и моловете предлагат стабилни приходи от наем, благодарение на големия брой наематели и постоянния поток от посетители.

Кои са най-предпочитаните и търсени жилища?

Най-търсените жилищни имоти обикновено са разположени в централните части, в райони с добра инфраструктура, в райони с бизнес сгради, предпочитат се комуникативни места с добри транспортни връзки. Относно етажа и сградата, мнозина предпочитат среден етаж с южно изложение, в сграда с добре поддържани общи части и фасада.

Детайлното и подробно проучване на пазара е задължително, независимо от стратегията за инвестиране  в недвижими имоти. Хубаво е да сте наясно с настоящото и бъдещото му развитие. Консултирайте се с опитни хора, които могат да ви помогнат да напреднете.

Инвестирането в недвижими имоти предлага множество възможности, всяка от които има своите предимства и недостатъци. Необходимо е да се оцени готовността за поемане на ангажимент, да се анализира риска и  възвращаемостта, за да се осигури финансова стабилност. 

Небие Бекир

Здравей, аз съм Небие Бекир

Здравей, аз съм Небие Бекир

Старая се да балансирам разходите си и умея добре да разпределям финансите си, така че да покрия всички нужди и да мога да спестявам. Винаги обмислям внимателно всяка покупка, за да съм сигурна, че вземам най-доброто решение за бюджета си. 

Още мои публикации